Εκτύπωση

Κουραμπιέδες σοκολάτας

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.25 (6 Ψήφοι)

Κουραμπιέδες σοκολάτας

Υλικά (για 30-35 κουραμπιέδες)

- 300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 570 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. κακάο άγλυκο
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 25 γρ. κονιάκ ή ρακόμελο ή κάποιο λικέρ με έντονη γεύση και όχι πολύ γλυκό (π.χ. λικέρ καρύδι, κανελάδα, grand marnier ή και amaretto)
- 100 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους, καβουρδισμένα στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά και χοντροκομμένα
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος ή πικρή

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ με το σύρμα για 20 λεπτά περίπου να γίνουν σαν σαντιγύ. Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες σε ένα μπολ και τις προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μίγμα. Κάπου στα μισά αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ σε φτερό. Αν δε διαθέτουμε, σταματάμε το χτύπημα και ζυμώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε και το ποτό με τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα/ζύμωμα. Θα έχουμε μια ζύμη θρυμματιστή αρχικά που σταδιακά θα σφίγγει. Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος των κουραμπιέδων. Τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Για την επικάλυψη το καλύτερο είναι να «στρώσουμε» τη σοκολάτα πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αυτό για να μη διαχωριστεί το βούτυρο κακάο από τα στερεά όταν παγώσει η σοκολάτα πάνω στους κουραμπιέδες. Αρχικά λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πέσει κάποια σταγόνα νερού μέσα στη σοκολάτα που λιώνει. Στη συνέχεια αδειάζουμε τα 2/3 της σοκολάτας σε ένα μπολ όπου ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 27 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο πρέπει η σοκολάτα όταν την ακουμπάμε στα χείλη να είναι χλιαρή προς κρύα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο 1/3 στο μπολ με την κρύα σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 31 βαθμούς. Πρέπει η σοκολάτα στα χείλη να είναι ελαφρώς πιο ζεστή από πριν.

Βουτάμε του κουραμπιέδες μέσα στη σοκολάτα με ένα πιρούνι ή σπάτουλα και τους βγάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος αλλά όχι στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Πρόσφατες συνταγές

 
Στείλτε μας τις συνταγές σας!Μοιραστείτε τις συνταγές σας μαζί μας και με τους υπόλοιπους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη, καθώς θα επιτρέψει σε όλους μας να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και ιδέες μαγειρικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και όχι μόνο). Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Θέλετε να λαμβάνετε στο e-mail σας τις πιο νόστιμες συνταγές μας και ένα σωρό χρήσιμες μαγειρικές συμβουλές; Αν ναι, εγγραφείτε παρακάτω.