Σπανακοπιτάκια
Υλικά
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Βάζουμε σε λεκάνη το βούτυρο με το αλεύρι και το κάνουμε σαν ψίχουλα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε μία ζύμη σφιχτή. Την κάνουμε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αν χρησιμοποιήσουμε σπανάκι κατεψυγμένο το σωτάρουμε απευθείας μαζί με το κρεμμυδάκι σε καυτό λάδι. Αν βάλουμε φρέσκο σπανάκι το ζεματίζουμε πρώτα σε βραστό νερό και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά και συνεχίζουμε για λίγο το σωτάρισμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τα υγρά. Προσθέτουμε την φέτα και τα υπόλοιπα τυριά (αν βάλουμε), το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και τον τραχανά ή το σιμιγδάλι και ανακτεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε χονδρό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Κόβουμε στρογγυλά ή τετράγωνα πιτάκια και τα γεμίζουμε με τη γέμισή μας. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό (αν θέλουμε). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά.
Καλή επιτυχία!
***Την ίδια ζύμη μπορούμε να την κάνουμε και τάρτα.***
Η συνταγή είναι μια ευγενική προσφορά της Ντίνας Αδάμ για τους αναγνώστες μας